ANA SAYFA

4 Mart 2023 Cumartesi

Kılıçdaroğlu 10 Seçim Kaybetti mi?



Gece yorgun kafayla Twitter'da yaptığım flood'da bir kaydırma yapmışım, zincir iç içe geçmiş, takibi ve okuması zorlamış. Tweet'leri sıralayarak, hiçbir değişiklik yapmadan buraya aktarıyorum, okuma kolaylığı olması için.




Tweet 1)

Sağda solda Kılıçdaroğlu için "10 seçim kaybetmiş adam" ifadelerini okuyorum. Bu konuda bir şeyler yazacağım, biraz uzun bir flood olabilir. Normalde bunu söyleyen birini ciddiye alıp da yanıt vermem ama özellikle gençler için anlatmak istiyorum bir şeyler. Buyurun; +

 

Tweet 2)

Kaybettiğini söyledikleri seçimleri sıralayalım önce;

 

1) 2009 yerel seçimi

2) 2010 referandumu

3) 2011 genel seçimleri

4) 2014 yerel seçimleri

5) 2014 CB seçimleri

6) 2015 genel seçimleri

7) 2017 referandumu

8) 2018 MV seçimleri

9) 2018 CB seçimi

10) 2019 yerel seçimleri

 

Tweet 3)

2009'da İBB Başkanı adayı oldu Kılıçdaroğlu. Önce o dönemi hatırlayalım. Kılıçdaroğlu milletvekili. Peş peşe çıkardığı yolsuzluk dosyaları ve canlı yayınlarda AKP'li milletvekillerini harcamasıyla gündemde. AKP'nin önemli isimlerinin başını yediği, istifa ettirdiği dönem.

 

Tweet 4)

Kılıçdaroğlu rüzgarı esiyor o zamanlar ülkede. Bugün adama karşı çıkanların alayı o dönem "CHP'nin başına Kılıçdaroğlu gibi biri gelmeli" diyordu. Hatta CHP'ye ömrü hayatında oy vermemiş kişiler de "Kılıçdaroğlu partinin başına gelirse oy veririm" diyordu. Böyle bir rüzgar var.

 

Tweet 5)

Genel başkan, Deniz Baykal o dönem. Partili partisiz bütün herkesin "CHP'nin başına Kılıçdaroğlu geçmeli" dediği dönemde Baykal da bu rüzgarı görmüş, akıllı bir tercihle onu İBB adayı olarak çıkarmıştı. İstanbul 3 dönemdir AKP'de. CHP, 1980 darbesiyle kapatılmış, 1992'de tekrar açılmıştı.

 

Tweet 6)

1994'te ilk kez seçime girecek. Tayyip'in İBB Başkanı olduğu, SHP adayının Zülfü Livaneli olduğu o meşhur seçim. CHP'nin yerinde SHP var o dönem, CHP yeni yeni toparlanmaya çalışıyor. Tayyip'in %25 ile seçildiği seçimde SHP %20, CHP %1,5 oy aldı.

 

Tweet 7)

DSP'nin aldığı %12 oyu da koysan üstüne, 3 sol partinin toplam oyu %35. 1999 seçimlerinde CHP bu kez %14 oy alıyor, %20 de DSP'nin oyu var. Başka da sol parti yok. 2004 seçimlerine geliyoruz, DSP oyu %1.3, SHP %3,6 alıyor, CHP'nin oyu %29.

 

Tweet 8)

Yine 3 partiyi topla, en fazla %34 oy yapıyor. 94 ve 99 seçimlerinde solun oyu Tayyip'ten fazla olmasına rağmen birleşememe nedeniyle İstanbul Tayyip'e teslim ediliyor %25 oylarla. Neyse. 2009'a gelene dek böyle bir tablo var. O Kılıçdaroğlu rüzgarıyla 2009 seçimlerine girildi.

 

Tweet 9)

SHP artık bitmiş, sol adına yüzdesi sayılacak DSP var, %1,3 oy almış. Kılıçdaroğlu ile CHP'nin aldığı oy %37! Geçmişte 3 partiyi toplasan bu kadar oy çıkmadı, CHP tarihi oyunu alıyor Kılıçdaroğlu ile. Adamın zirvede olduğu dönem bu. Diğer partilere bakalım;

 

Tweet 10)

AKP %44.7, MHP %5, SP %4,8. Yani toplamda %56 gibi milliyetçi muhafazakar sağ oy var. Böyle bir seçmen kitlesinin karşısına Atatürk'ü koy, alacağı oy oranı bu kadar. Daha fazlasını alamazdı. Kaybetti denen seçimde CHP'yi diriltti adam. Hem de şu tabloyla.

 

Tweet 11)

2010'da Baykal'ın istifası sonrası mayıs ayında Genel Başkan oldu ve eylül ayında referandum yapıldı. Referandum sonucunu seçim kaybetmek olarak niteleyen dangalağı dinlene dinlene küreğin sapıyla dövüp ömrü billah konuşamayacak hale getirmek gerek.

 

Tweet 12)

Bunu birisi masada otururken söylese "Kalk sktir masadan, hesabı da da ödeme kaybol, beynine sıçtığımın gerizekalısı" derim, kovalarım. Burada ciddi ciddi anlatmak zorunda kalıyoruz. Ulan halk oylaması bu halk oylaması. Partiyle ne alakası var andaval? Anayasa değişikliği soruyor

 

Tweet 13)

Siyasi partiler bu değişiklik teklifi için taraf olabilir elbette. Ama o, seçimi kaybettiği anlamına gelmez. Şimdi hatırlayın o meşhur Yetmez Ama Evet sloganlı 2010 referandumunu. Siz veya ananız babanız ne oy kullanmıştı? Neden? Bunun Kılıçdaroğlu ile ilgisi ne? Mal mısınız?

 

Tweet 14)

3) 2011 genel seçimleri Genel Başkan olarak girdiği ilk seçim. Önceki seçimlere bakalım: CHP, 1999'da baraj altında kalmış, 2002'de %19 almış, 2007'de %20. Son iki seçimdeki oyu bu kadar yani: %20. Kılıçdaroğlu girdiği ilk seçimde %26 oy aldı. Partinin oyunu artırdı adam.

 

Tweet 15)

Seçimi kazanabildi mi? Hayır. E, Tayyip'e karşı başkası kazanabildi mi sayın a.ına koduğum? Seçmen yapısı bu abi Türkiye'de. 4) 2014 yerel seçimleri Kılıçdaroğlu genel başkan. Yerel seçimde belediye başkan adayları yarışır. Hadi aday tercihlerinden genel başkanı sorumlu tutalım

 

Tweet 16)

CHP'li Aziz Kocaoğlu %49,6 alarak İzmir'i kazandı. İstanbul adayı Sarıgül'dü, %40 aldı, ki bu da CHP için tarihi bir oran. E, Sarıgül de kazanamadı? Ankara adayı Mansur Yavaş, o da kazanamadı. Hoş, neden kazanamadığı malum. İstanbul ve Ankara kaybını Kılıçdaroğlu'na mı yazalım?

 

Tweet 17)

5) 2014 CB seçimleri Ortak aday belirleyelim dendi ve Ekmeleddin aday gösterildi. Yarışa Ekmeleddin girdi, kaybetti. O tercihten Kılıçdaroğlu sorumlu tutulur mu, bu tartışılabilir. E ama ortak aday girdi bu adam seçime. Kılıçdaroğlu kendi girmedi.

 

Tweet 18)

6) 2015 genel seçimleri Kılıçdaroğlu'nun genel başkan olarak girdiği ikinci seçim bu. HDP yeni kurulmuş, ilk kez parti olarak seçime girecek, herkes "Baraj altında kalır, AKP'ye yarar" diyor. HDP %13 oy aldı. CHP'nin bir önceki seçimde oyu %25 idi, bu seçimde yine aynı: %25

 

Tweet 19)

Ama şöyle bir şey oldu. 7 Haziran seçimlerinde CHP tabanının bir kısmı, sırf barajı aşsın da AKP'nin iktidarını engellesin diye HDP'ye emanet oy verdi. O seçimde Tayyip ilk kez tek başına aday olamadı. Teamüller işletilseydi hükümet kurma hakkı CHP'ye geçecekti, işletilmedi.

 

Tweet 20)

Sonra o PKK işbirliğiyle girilen 1 Kasım süreci ve HDP'nin kıl payı, yine emanet oylarla barajı geçmesi. CHP'nin oyu %25. Yani Kılıçdaroğlu ikinci seçiminde oy oranını koruyabildi anca. 7) 2017 referandumu Gel şimdi bir daha küfret, referandumu seçim sonucu sayan dangalağa.


Tweet 21)

Ulan, başkanlık sistemi oylanıyor referandumda. Başkanlık sistemine geçilsin mi geçilmesin mi? Bunu halk olarak ya istersin ya istemezsin. Kılıçdaroğlu ile ne alakası var lan süzme cahil özgüvenine sıçtığımın beyinsiz davarı? Kaldı ki o referandumu kaybetmişti Erdoğan zaten.


Tweet 22)

YSK ve AA hilesiyle seçimin üzerine çökülmüştü. Yani sandık sonucuna göre Erdoğan zaten kazanamadı ama onun kazanamamış olması da Kılıçdaroğlu'nun başarısı değil. Referandum lan bu, kuş beyinli. 8) 2018 genel seçimleri He işte bu da Akşener'le ittifak yapılan seçim.


Tweet 23)

CHP'nin aldığı oy %22,5 İYİP'in oyu %9,9. Lan tamam, Kılıçdaroğlu kazanamadı. Akşener kazanadı mı? Ya da başka biri? Kılıçdaroğlu'nun üçüncü seçimidir bu. CHP yine 2. parti. Daha başarılısı varsa o neden 2. parti olamadı? Hadi 1'i bile geçtim bak.


Tweet 24)

9) 2018 cumhurbaşkanlığı seçimleri Heee, bak en güzel kısma geldiiiikkk... Şimdi arkasından koştukları Maarrem'in aday olduğu, %30 alıp kaybettiği, sonra da ortadan kaybolduğu, o meşhur "adam kazandı" seçimi. Ulan bu seçimi Kılıçdaroğlu mu kaybetti Maarrem mi?


Tweet 25)

Be beynine sıçtığımın kımıl zararlısı! "Kılıçdar seçim kaybetti, ben bok bulmuş sinek gibi Maarrem'in peşinden gidiyorum" dediğin Maarrem kaybetmedi lan bu seçimi? Ulan beyin yerine içi boş mitokondri zarı taşıyan terliksi hayvan, Maarrem'in mağlubiyetini Kılıçdar'a mı yazıyon?


Tweet 26)

Mal oğlu mal "Bu Maarrem daha önce Tayyip'in karşısına çıktı ve kaybetti" demiyor, "CB seçimini Kılıçdar kaybetti" diyor. %25 oyu olan CHP'de %30 alarak seçim kaybeden Maarrem'in halkta karşılığı var, Kılıçdaroğlu'nun yok, öyle mi? Lan sktir kalk git masadan trake solunumlu.


Tweet 27)

10) 2019 yerel seçimleri Bunu da Kılıçdaroğlu'nun kaybı olarak yazmış işkembe çorbası içindeki bok. İstanbul ve Ankara gibi 25 sene AKP tarafından yönetilen en önemli iki şehri kazanmış parti. Hadi bu adayların kendi başarısıysa, önceki yerel seçimleri niye Kılıçdar'a yazıyon?


Tweet 28)

Hayır bir de en önemli 2 şehrin kazanıldığı seçimin neresi kayıp? Kılıçdaroğlu'nun girdiği 1 yerel seçim (2009) 3 de genel seçim var. Öyle 10 seçim falan yok. Onlarda da oy oranları ve nedenleri belli. Mesele "Kazanabilecek aday" ise onlar da denendi işte: Sarıgül ve Muharrem.


Tweet 29)

Ortada böyle bir 10 seçim yok, kafasına göre yardırmış aklına ne geldiyse. Muhtarlık seçimlerini de yazsaydın bari, Kılıçdaroğlu kaybetti diye. 2017'den bu yana kazandığı hiçbir seçim olmayıp hepsinin üzerine çökerek zafer ilan eden Erdoğan, bu kez onu da yapacak güçte değil.


Tweet 30)

Artık iyice yıprandı. Kendi tabanı tepkili. Dolayısıyla bu seçimin dinamikleri öncekiler gibi işlemeyecek. Kılıçdaroğlu kazanamayacak bir aday mı? Hayır, kazanabilecek bir aday. İnce ve götünde dolaşan bok sinekleri, kaybettirmek için uğraşıyor şimdiden. Hani derdiniz Tayyip'ti?


Tweet 31)

Tayyip gitsin diyen herkes oy verirse Kılıçdaroğlu eze eze kazanır. Ama yok, "Benim istediğim aday olmazsa oy vermem, kaybettiririm" kafasındaysanız, Tayyip müstahak size. Sizin o faşist zihniyetiniz iktidara gelmese çok daha iyi olur hatta. Parti de ülke de sizden temizlensin.


22 yorum:

  1. Güzel yazı.

    YanıtlaSil
  2. bu adamın o genel seçimler öncesi ortaya çıkış iddiası "chp iktidar olacak" değil mi? basbayağı seçim kaybetti işte. bu mantık, o kadar kazalarda, afetlerde onlarca binlerce ölü varken istifa etmemekle aynı şey. "sorumlu" değilim mantığı. kılıçdaroğlu, 2009'daki yenilgisi ve bunun yanında 2010'dan beri olan oylamalardaki yenilmelerin chp tarafındaki 1 numaralı aktörüdür. istifa edip genç bir siyasetçiye koltuğunu çoktan çoktan bırakmalıydı.

    YanıtlaSil
  3. Valla,ne diyeyim !.. Ben zaten bu görüşe yakindim ama açıklayıcı bir metin.. Katılıyorum..

    YanıtlaSil
  4. Senin kadar andaval analiste zor rastlanır. KK ikinci tura kalırsa elbette destekleyeceğim, mecburen. Ama yine kaybederse tüm yaşadıklarım, çektiklerim ve çekeceklerim için hakkımı helal etmiyorum sen ve senin gibi silik yalakalara.

    YanıtlaSil
  5. 1. "Kılıçdaroğlu rüzgarı esiyor o zamanlar ülkede."
    Gündemdeki konuyla tamamen alakasız. Tweetler boyunca Kılıçdaroğlu'nun eski başarılarını sıralamak onun bugün de başarılı olduğunu göstermez. Eskiden AKP'ye oy vermiş olan fakat son 4-5 seçimdir AKP'ye küsmüş seçmen de bu şekilde düşünseydi hâlâ AKP'ye oy vermeye devam ederdi.

    2. "Kılıçdaroğlu ile CHP'nin aldığı oy %37! "
    Bunun sebebi 2004'te olan partilerin 2009 seçimlerine girmemiş olması veya muhalif seçmenin "bari en güçlü adaya verelim" demesi gibi sebepler olabilir mi? Çünkü AKP 2004 yerel seçimlerinden sonra %1 oranında bile oy kaybetmemiş.

    3. "Ulan halk oylaması bu halk oylaması."
    Erdoğan kendi popülaritesine güvenerek referandum istiyor, kendi seçmenine evet dedirtiyor. Peki Kılıçdaroğlu başta olmak üzere muhalefet ne yapıyor? Elleri kolları bağlı bekliyorlar mı? Referandum da diğer seçimler gibi politiktir ve sonuçlardan politikacılar sorumludur. Sokağa çıkıp 2010 referandumunda hangi yasaları oyladık diye sorsak, kaç kişi sayabilir?

    4. "Şimdi hatırlayın o meşhur Yetmez Ama Evet sloganlı 2010 referandumunu. Siz veya ananız babanız ne oy kullanmıştı?"
    Yine konuyla alakasız. Ancak cevap vermek gerekirse, beni veya "anamı babamı" hayır demeye ikna edememiş bir siyasetçi başarısız bir siyasetçidir.

    5. "Kılıçdaroğlu girdiği ilk seçimde %26 oy aldı. Partinin oyunu artırdı adam."
    2007'den 2011'e kadar AKP oylarını yaklaşık %3,2 arttırıyor. Ana muhalefet olarak Kılıçdaroğlu ise diğer muhalefet parti seçmenlerinin bir kısmının oyunu alarak CHP oylarını arttırmış olabilir. Bu bir başarı değildir. Asıl marifet, iktidarın oy kaybetmesini sağlamaktır. En nihayetinde muhalefetin amacı bu değil mi?

    6. "Seçimi kazanabildi mi? Hayır. E, Tayyip'e karşı başkası kazanabildi mi sayın a.ına koduğum?"
    Kılıçdaroğlu'nun görevi diğer muhalefet partilerle yarışmak mı, yoksa Erdoğan ile yarışmak mı? CHP'nin en yüksek oy oranına sahip muhalefet partisi olmasına başarı diyeceksek, Kılıçdaroğlu uzun bir süredir başarılı bir parti. Hatta Erdoğan kadar başarılı!

    7. "CHP'li Aziz Kocaoğlu %49,6 alarak İzmir'i kazandı"
    CHP'nin İzmir'i kazanması Türkiye siyasetinde bir dönüm noktasıydı gerçekten. Büyük olay.

    8. "İstanbul adayı Sarıgül'dü, %40 aldı, ki bu da CHP için tarihi bir oran. E, Sarıgül de kazanamadı?"
    Kılıçdaroğlu'nun 2009 seçimlerinden daha fazla oy aldığına göre, Sarıgül'e Kılıçdaroğlu'ndan daha başarılı diyebiliriz artık.

    YanıtlaSil
  6. 9. "Hoş, neden kazanamadığı malum."
    Muhalefet partilerinin bir görevi de seçmenin oyuna sahip çıkmaktır. Bu partilerin teşkilatlanmak için devletten aldığı para gökten yağmıyor, senin benim cebimizden çıkıyor.

    10. "O tercihten Kılıçdaroğlu sorumlu tutulur mu, bu tartışılabilir. E ama ortak aday girdi bu adam seçime."
    İkinci cümlenin karşıt argümanı ilk cümlende yatıyor. İhsanoğlu gibi rezalet bir adayı önümüze koyan Kılıçdaroğlu'nu "ama ortak aday girdi ki" diyerek aklayacak mıyız?

    11. "O seçimde Tayyip ilk kez tek başına aday olamadı."
    Kaybedilmiş seçim kaybedilmiş seçimdir. Bu gerçeğin etrafından dolanmaya çalışabilirsin ancak Kılıçdaroğlu bu seçimi de kaybetti.

    12. "Kılıçdaroğlu ile ne alakası var lan süzme cahil özgüvenine sıçtığımın beyinsiz davarı?"
    Eğer Erdoğan referandum sonucu ile gücüne güç katıyorsa ve aynı zamanda zaten güçsüz olan muhalefet de güçsüzleşiyorsa bu referandum kimle alakalıdır? Erdoğan'ın istediği referandumu kazanması Erdoğan'ın başarısı, aynı zamanda da Kılıçdaroğlu'nun başarısızlığıdır.

    13. "YSK ve AA hilesiyle seçimin üzerine çökülmüştü."
    Yine aynı şekilde, ben siyasetle muhatap olmamak için bu insanları seçiyorsam, teşkilatlanmaları için vergi ödüyorsam, oyuma sahip çıkma görevini de yine bu insanlar üstlenmeli. Üstlenmiş olsalardı bugün bu halde olmazdık zaten.

    14. "Lan tamam, Kılıçdaroğlu kazanamadı. Akşener kazanadı mı? Ya da başka biri? ... CHP yine 2. parti. Daha başarılısı varsa o neden 2. parti olamadı?"
    Bunu ikinci defa açıklamaktan utanç duyuyorum fakat Kılıçdaroğlu'nun görevi Akşener'le yarışmak, 2. parti konumunu korumak değil, Erdoğan'la yarışmak.

    15. "Kılıçdaroğlu'nun üçüncü seçimidir bu."
    Haa tamam o zaman. Baştan söylesene Kılıçdaroğlu'nun siyasete yeni yeni atıldığını. Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığının 8. yılından bahsediyoruz. Bu süreçte üniversiteye yeni başlamış birisi üniversiteyi bitirdi, erkekse askerliğini yaptı ve iş hayatına atıldı.

    16. "Ulan bu seçimi Kılıçdaroğlu mu kaybetti Maarrem mi?"
    Hem İnce kaybetti, hem de İnce'nin adayı olduğu partinin genel başkanı olan Kılıçdaroğlu. İnce parti içerisinde kafasına göre hareket edebilseydi CHP'den ayrılıp kendi partisini kurmazdı değil mi? Eninde sonunda partinin her üyesi genel başkanına bağlı kalmak zorunda. Eminim ki Davutoğlu seçimi kaybetmiş olsaydı sen de ben de Erdoğan kaybetti diyecektik. Ama konu Kılıçdaroğlu olunca cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu sadece bir seyirci, öyle mi?

    YanıtlaSil
  7. 17. "Mal oğlu mal "Bu Maarrem daha önce Tayyip'in karşısına çıktı ve kaybetti" demiyor."
    Yine gündemle alakasız bir konu. Burada tepki gösterilen şey Kılıçdaroğlu'nun başarısız bir siyasetçi olduğu hâlde kendi adaylığını dayatmasıdır. İnce'nin adaylığının bununla alakası yok.

    18. "İstanbul ve Ankara gibi 25 sene AKP tarafından yönetilen en önemli iki şehri kazanmış parti."
    Nedense 2014'te İstanbul'u Sarıgül kaybediyor fakat 2019'da "parti kazanıyor". İkisini de dene, tarafını seç.

    "Hadi bu adayların kendi başarısıysa..."

    Bu cümle önemli. Demek ki 2018 seçimlerini (ki Türkiye genelinde kaybedilmiş bir seçimdir) Kılıçdaroğlu'nun başarısı olarak görüyorsun. O zaman önceki 2018 dahil olmak üzere bahsedilen diğer yerel seçimleri de Kılıçdaroğlu'nun başarısızlık karnesine yazıyoruz

    19. "Mesele "Kazanabilecek aday" ise onlar da denendi işte: Sarıgül ve Muharrem." İhsanoğlu'nun bu isimler arasında yer almamış olması üzücü. Demek ki İhsanoğlu kazanabilecek bir aday değildi. Peki büyük siyasetçimiz Kılıçdaroğlu bunu kestirememiş miydi? Yoksa sandığımız kadar büyük mü değildi? Daha kritik olan ise bu isimler arasında Kılıçdaroğlu da yok :) Demek ki Kılıçdaroğlu kendini kazanabilecek bir aday olarak görmediği için aday olmamış, doğru mudur?

    "içi boş mitokondri zarı taşıyan terliksi hayvan", "kalk git masadan trake solunumlu"
    İstediğin kadar liseden aklında kalan biyolojik terimleri hakaret olarak kullanabilirsin, kusura bakma seni zeki göstermiyor. Ayrıca inci sözlükten fırlama hakaretlerin de seni komik veya daha etkileyici yapmıyor. Sen gerizekalısın. Ha diyeceksin ki madem gerizekalıyım niye uzun uzun yazdın. Bu yazıyı sana yazmadım (daha doğrusu sana da yazdım, içten içe bildiğin ve süslü hakaretlerle saklamaya çalıştığın gerizekalılığını suratına vurmak için). Vereceğin cevap sikimde bile değil. Sen adam olmazsın.

    Eğer ki bu yazıyı okuyup Kılıçdaroğlu'nun başarılı olduğuna inanacak birileri vardır diye yazdım bu yazıyı.

    Şimdi gelip bana aktroll, inceci diyebilirsin. Gerçi neden aktroll dersin bilmiyorum, zira Kılıçdaroğlu'nun adaylığı en çok AKP'ye yarar :). Olabilirim, olmayabilirim de. Gerçek şu ki, benim kimliğim Kılıçdaroğlu'nun girdiği onca seçimi kaybetmiş başarısız bir siyasetçi olduğunu değiştirmiyor. Tartışmanın asıl amacı İnce savunmak veya Kılıçdaroğlu kötülemek değil. Kazanması daha muhtemel adaylar varken Kılıçdaroğlu'nun kendi adaylığını dayatması. Yoksa seçim hâlâ "Erdoğan gitsin mi, gitmesin mi" seçimi. Herkes oyunu buna göre versin, Kılıçdaroğlu kendi adaylığını dayatmaya devam ederse (ki edeceğini hepimiz adımız gibi biliyoruz; malzeme ortada :) ), seçmen kararını bu seçimin "Erdoğan gitsin mi, gitmesin mi" seçimi olduğunu bilerek versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cassey, ekşide beğenerek takip ettiğim yazarlardan biridir ama şu floodu Lord Eddard Stark bile yazmaz. O derece kalitesiz. Dersim Çetesinden çıkarsa kendimden utanacağım ciddi ciddi.

      Sil
  8. Demokrat deden kadar düşünce özgürlüğüne değer veriyorsan da bu yorumlara izin verip burada yayınlarsın.

    YanıtlaSil
  9. Cok güzel toplamissiniz keske o kimillarda üc bes kere okuyup anlayabilseler cok geri zekalimiz var cok

    YanıtlaSil
  10. Yazıdan anladığım şu; bir partinin genel başkanın hiçbir seçimde kazanması veya kaybetmesinde etkisi yokmuş. Öyle halk gelip geçerken sandığa oy atıyormuş. Sonucunda birileri bir yerlere gelip bir şeyler yapıyormuş.

    YanıtlaSil
  11. Alnı öpülesi bir yazı..

    YanıtlaSil
  12. eksiği var fazlası yok. tebrikler.

    YanıtlaSil
  13. eksiği var fazlası yok. tebrikler.

    YanıtlaSil
  14. emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba, şu anda kılıçdaroğlu yola ilgili 2 yorum var. 1. Si senin dediğin, adam 10 seçim kaybetti vs... Saçma bencede, ama 2. Si ve en önemlisi Kılıçdaroğlu 10 yıldır yandaş medya tarafından eziliyor. Şu durumda ekonomi, deprem gibi etkilerle AKP de oluşan %10 lık bir kararsız ve kızgın seçmen var. Bu seçim onları kazanma zamanı. 10 yıldır izledikleri yandaş medya yüzünden kılıçdaroğlu öcü onlar için. Böyle bir seçimde sağ tabanlı Mansur yavaş kullanmak mantıksız mı olurdu. Zaten hdp adayı yok. Onlar AKP ye vermeyeceklerini için %11 in 8 i CHP kimi aday gösterse verir. Burada AKP nin kararsız seçmenini kazanmak mantıklı değil mi. Bu açıdan düşünmeni isterim.

    YanıtlaSil
  16. Dedeye oy yok

    YanıtlaSil